Χορήγηση φαρμάκων

Η στοματική οδός χρησιμοποιείται ευρέως και αποτελεί την πιο άνετη και ασφαλή για τον ασθενή οδό χορήγησης φαρμάκων. Τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα (per os) απορροφούνται από το βλεννογόνο του στομάχου και του λεπτού εντέρου, ενώ η ενέργειά τους εμφανίζεται μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τέλος έχει παρατεταμένες αλλά λιγότερο ισχυρές επιδράσεις, συγκριτικά με τις άλλες οδούς χορήγησης.

  • ΥΠΟΔΟΡΙΑ ΕΝΕΣΗ

Είναι η εισαγωγή φαρμάκου στον υποδόριο ιστό με βελόνα και σύριγγα.
Ο υποδόριος ιστός είναι η Τρίτη στην σειρά στοιβάδα του δέρματος και βρίσκεται κάτω από το χόριο. Είναι χαλαρό στρώμα συνδετικού ιστού και στις ίνες του υπάρχει υποδόριο λίπος. Στο χόριο και στον υποδόριο ιστό υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία και πολλές νευρικές απολήξεις

  • Ενδομυϊκή ένεση είναι η εισαγωγή φαρμάκου στους μυες του ανθρώπινου σώματος με βελόνα και σύριγγα με σκοπό την απορρόφησή του από την κυκλοφορία του αίματος.

Η ενδομυϊκή ένεση γίνεται:

Όταν το φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα (διότι καταστρέφεται από τα πεπτικά υγρά), σε γαστρεντερικές παθήσεις, όταν το φάρμακο είναι ελαιώδες και δεν χορηγείται ενδοφλέβια.

Comments are closed.